EEN GRONINGS- JOODSE ERFENIS


De meerderheid van de Nederlandse Joden overleefde de Tweede Wereldoorlog niet. Ook de grote Gronings-Joodse gemeenschap werd gedecimeerd. Het is aan de kleine groep overlevenden en hun nazaten te danken dat de herinnering aan het vooroorlogse Joodse Groningen voortleeft.

De geschiedenis van de vooroorlogse Joodse gemeenschap is lang verzwegen. Naast het feit dat de Joodse gemeenschap zelf verdween, werd het na de oorlog ook uit het collectieve geheugen van de Nederlander gewist. Het vooroorlogse Joodse Groningen bestaat echter nog steeds! Soms zal het u verbazen, maar dit stukje provinciale geschiedenis is te vinden op vaak onverwachte plekken. In Groningen zelf, maar ook elders in Nederland en Israël.

Een Gronings-Joodse Erfenis is een serie documentaires over de herinnering aan de verdwenen vooroorlogse Joodse gemeenschap van Groningen. Hiervoor wordt de hulp ingeroepen van de laatste levende getuigen en verschillende nazaten, inmiddels verspreid over de hele wereld. Een Gronings Joodse Erfenis is geen reconstructie van het verleden, maar laat zien hoe het verleden vandaag de dag ondanks alles nog voortleeft. Via de verhalen van de erfgenamen wordt duidelijk welke belangrijke rol de Joodse gemeenschap in het vooroorlogse Groningen speelde.

In 2012 maakte Stichting TOF Media, film en educatie de eerste reeks van drie afleveringen. Deze gingen over respectievelijk Sara Frank, Ron van Hasselt en Sophia Asscher. In april 2014 presenteerden we een nieuwe reeks afleveringen. De serie begint met Mirjam Gerzon, de Groningse zioniste. Daarna volgen Henriëtte Sachs uit Vlagtwedde, Sophie van der Klei uit Winsum en Hertha Denneboom uit Leek.